רס"ן לבון מרדכי

בשואה

בן אליהו ז"ל וחיה. נולד ביום כ"ט בשבט תרצ"ב (6.2.1932) בבודפשט שבהונגריה. עלה ארצה בשנת 1948. בן למשפחה דתית. את לימודיו היסודיים עשה בהונגריה, תחילה בבית-ספר יסודי דתי בבודפשט ואחרי-כן בבית-הספר התיכון 'תרבות' שבבודפשט, במגמה ריאלית. באותה עת הצטרף לתנועת הנוער 'בני-עקיבא' והיה פעיל מאוד בסניפו.

תקומה

 עם עלייתו לישראל, במסגרת 'עליית הנוער', חי פרק-זמן מסוים בקיבוץ. הוא היה בן-זקונים, אח לחמש אחיות, עזר לאמו ככל-יכולתו וגילה דאגה רבה לאחיותיו. 
מרדכי גויס לצה"ל במאי 1950 והוצב לחיל-התותחנים. לאחר הטירונות השתלם בקורס מפקדי-מרגמות וסיימו בהצטיינות. כמו כןסיים קורס-מ"כים ושירת בגולני.

 בשחקים

 בשנת 1952 התנדב לקורס-טיס.

הוא עבר בהצלחה את כל שלבי הקורס. באותה שנה נשא מרדכי לאישה את מרים והוא החליט להתנדב לצבא-הקבע. הוא שירת בצה"ל עד שנת 1957 ואחרי-כן נקרא מדי-שנה לשירות-מילואים פעיל ונטל חלק בקרבות הגדולים של חיל-האויר. במלחמת ששת-הימים נטל חלק בהפצצת שדות-התעופה המצריים, ביום הראשון למלחמה, ונפל בשבי המצרי כשהופל מטוסו מול חוף עזה. כעבור עשרה ימים הושב לישראל, בהתערבות הצלב האדום. 

לאחר השחרור

 בתום שירות הקבע שלו התקבל מרדכי לעבודה כטייס בחברת 'כימאויר' ובה עבד שלוש שנים לערך. אחרי-כן עבר לחברת 'ארקיע' ובה עבד שנים רבות, קנה לעצמו חברים רבים בין עובדי החברה, אף נבחר לועד העובדים של צות-האויר ופעל רבות בתפקיד זה. ברבות הימים נולדו לו שלושה ילדים. הוא היה אב מסור ואוהב והקדיש את כל שעותיו הפנויות לילדים ולמשפחה, כפי שמעידה אשתו. מרדכי אהב לעבוד בגינת ביתו. הוא התעניין בפעילות ציבורית ואף היה חבר פעיל במלר"ז. הוא אהב ספורט והתעניין במיוחד בסקי.

במלחמת יום-הכיפורים נטל חלק כטייס-תובלה ואחרי-כן המשיך לשרת כחייל-מילואים בבית-הספר לטיס של צה"ל, כמדריך-טיסה. כל משך-שירותו בצה"ל זכה לקידום מהיר בתפקידים שונים וברבות הימים הוענקה לו דרגת סרן. 
ביום כ"ט באב תשל"ו (25.8.1976) נפל מרדכי בעת מילוי תפקידו בשירות-מילואים פעיל. הובא למנוחת-עולמים בבית-העלמין הצבאי שבקרית-שאול. השאיר אחריו אישה, שני בנים ובת, אם ושלוש אחיות.

במכתב-תנחומים למשפחה השכולה כתב מפקדו: "מרדכי הגיע אלינו, כשמאחוריו שנות- שירות מפוארות בטייסת ובחיל-האויר. הוא השתלב היטב במסגרת שבה שירת, תרם מזמנו ומרצו, השקיע מאמצים רבים לקידום חניכיו ונתקבל באהדה רבה בקרב החניכים והמדריכים". 

משפחתו הנציחה את זכרו באנדרטת בית-הספר 'מגן' שבמעוז אביב ובתרומה לחדר-עיון לספרי-מדע על-שמו בבית-הספר.